March 8, 2024

Bolånetak - hur mycket kan man låna?

Sedan 1 oktober 2010 får nya lån med bostad som säkerhet inte överstiga 85 procent av bostadens marknadsvärde. Det kallas för bolånetak och betyder att du som ska låna pengar till att köpa en bostad behöver ha en egen kontantinsats på 15 procent. Köpesumman kan normalt användas som marknadsvärde men ibland behöver långivaren göra en ny värdering, tex om köpet inte gjorts nyligen.

Vissa långivare kan erbjuda ett blancolån (lån utan säkerhet) om du inte sparat ihop till hela kontantinsatsen. Den del av lånet där bostaden inte står som säkerhet har därför en högre ränta än bolånet.

Om du vill flytta ett befintligt bolån, taget innan bestämmelserna trädde i kraft, till en annan bank så räknas det enligt Finansinspektionen inte som ett nytt lån så länge du inte utökar ditt lånebelopp. Syftet med den regeln är att undvika inlåsningseffekter på marknaden. Skulle du exempelvis ha ett tidigare lån med 90 procent belåning på bank A och vilja flytta bolånet till bank B, så får den nya banken bevilja samma belåningsgrad.

Om du däremot vill utöka ett lån som du tagit innan bestämmelsen började gälla, exempelvis för en utbyggnad eller renovering, gäller bestämmelserna för bolånetaket eftersom det ses som ett nytt lån. Det samma gäller också om banken går med på att göra ett säkerhetsbyte.

Nytt förslag för nya bostadsköpare ute på remiss

Betänkandet Startlån till förstagångsköpare av bostad lämnades i april 2022 över till bostadsminister Johan Danielsson. I betänkandet, som är ute på remiss fram till 26 augusti 2022, föreslår utredningen ett förstagångsköpare ska kunna få ett startlån och på så sätt låna upp till 95 procent av bostadens värde. Förstagångsköpare är personer som inte under de senaste 10 åren ägt en bostad i Sverige. Startlånet riktar sig alltså inte bara till unga utan även till andra grupper.

Startlånet har ett maxbelopp på 250 000 kronor per person. Det motsvarar 10 procent av en bostad med ett marknadsvärde på 2,5 miljoner kronor. Är man två förstagångsköpare som tillsammans köper en bostad blir maxbeloppet 500 000 kronor. Om du är ensamstående förälder med vårdnad om barn och är en förstagångsköpare får du enligt förslaget låna maximalt 500 000 kronor.